e-Güvenlik Politikası

e-Güvenlik Politikası

OKULUMUZUN e-GÜVENLİK POLİTİKASI VE AMAÇLARI

26.01.2023 165

e-Güvenlik (e-Safety) POLİTİKASI

 

YİĞİT ÇAVUŞ İLKOKULU

e-GÜVENLİK POLİTİKASI VE AMAÇLARI

 

 

1. Okulumuz, E-güvenliğin teknolojiyi kullanırken, dijital dünyadaki bireylerin korunması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

 

2. Okulumuzda, çocukların sanal ortamda karşılaştıkları olumsuzlukları bilmeleri ve bu olumsuzluklardan uzak durma yollarını öğrenmeleri için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

 

3. E-Güvenlik politikasının amacı;

-Teknolojinin riskleri ve yararları konusunda öğrencilerimizi, velilerimizi ve çalışanlarımızı bilinçlendirmek.

 

4. Tüm çalışanların kilit sorumlulukları şunlardır:

-Milli Eğitim Bakanlığından gelen bilişimle ilgili direktifleri takip etmek ve uygulamak

-Okul sistemlerinin güvenliğinden sorumlu olmak.

-Yeni ve gelişmekte olan teknolojiler kullanıldığında iyi uygulamaları modellemek.

-Olumlu öğrenme fırsatlarına vurgu yapmak.

-Bu alanda mesleki gelişim için kişisel sorumluluk almak.

- Çocukların internet ortamında kendilerini teşhir edici, kimliklerini açığa çıkarıcı paylaşımlar yapmasına karşı oluşabilecek sakıncalar konusunda bilgilendirici programlar yapmak.

 

5. Çocukların ve gençlerin başlıca sorumlulukları şunlardır:

-Okulun politikalarını okumak ve onlara bağlı kalmak.

-Başkalarının hislerine ve haklarına saygı duymak.

-Olumsuz durumlarda, güvenilir bir yetişkinden yardım istemek ve güvenlik sorunlarıyla karşılaşan diğer kişileri desteklemek.

-İnternette sosyal medya vb. ortamlarda kişisel bilgilerini, adresini, aile bilgilerini ve fotoğrafını paylaşmamak. Yaşayabilecekleri olası riskler konusunda bilgi sahibi olmak

-Teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve risklerle ilgili olarak kendi bilinci ve öğrenimlerinden sorumlu olmak.

-Belli bir teknolojiyi kullanmanın kişisel risklerini değerlendirmek ve bu riskleri sınırlamak için güvenli ve sorumluluk sahibi davranmak.

6. Ebeveynlerin başlıca sorumlulukları şunlardır:

-Okulun politikalarını okumak, çocuklarını bu politikaya bağlı kalmaya teşvik etmek ve uygun olduğunca kendilerinin de bağlı kalmasını sağlamak.

-Teknoloji ve sosyal medyanın güvenli ve uygun kullanımını modellemek.

-3. Davranışlarında, çocuğun çevrimiçi olarak zarar görme tehlikesi altında olduğunu gösteren değişiklikleri belirlemek.

-Okul veya diğer uygun kurumlardan, kendileri veya çocukları çevrimiçi problem veya sorunlarla karşılaşırsa yardım veya destek istemek.

-Okulun e güvenlik politikalarının oluşturulmasına katkıda sağlamak.

-Öğrenme platformları ve diğer ağ kaynakları gibi okul sistemlerini güvenli ve uygun bir şekilde kullanmak.

-Teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve risklerle ilgili olarak kendi bilinci ve öğrenimlerinden sorumlu olmak.

7. Okul web sitesinin yönetilmesi;

-Web sitesinde iletişim bilgileri okul adresi, e-posta ve telefon numarası olacaktır. Öğrencilerin kişisel bilgileri yayınlanmayacaktır.

-Okul Müdürü yayınlanan çevrimiçi içerik için genel yayın sorumluluğunu alacak ve bilgilerin doğru ve uygun olmasını sağlayacaktır.

-Web sitesi, erişilebilirlik fikri mülkiyet haklarına saygı, gizlilik politikaları ve telif hakkı da dahil olmak üzere okulun yayın yönergelerine uyacaktır.

-Öğrenci çalışmaları öğrencilerin izniyle ya da ebeveynlerinin izniyle yayınlanacaktır.

-Okul web sitesinin yönetici hesabı, uygun bir şekilde güçlü şifreyle şifrelenerek korunacaktır.

8. Çevrimiçi görüntü ve videolar yayınlama

-Okul, paylaşılan tüm resimlerin ve videoların okul resim kullanımı politikasına uygun şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.

-Görüntü politikasına uygun olarak, öğrencilerin resimlerinin / videolarının elektronik olarak ebeveynlerin izni alınacaktır.

9.İçerik

-İnternetin ve ilgili cihazların uygun ve güvenli derslik kullanımı;

İnternet kullanımı eğitimsel erişimin önemli bir özelliğidir ve tüm çocuklar bütünleşik okul müfredatının bir parçası olarak sorunlarını yanıtlamak için stratejiler geliştirmelerini destekleyecek ve onlara yardımcı olacak yaşa ve yeteneğe uygun eğitim alacaklardır. Okulun internet erişimi eğitimi geliştirmek ve genişletmek için tasarlanacaktır.

-İnternet erişim seviyeleri müfredat gerekliliklerini ve öğrencilerin yaş ve yeteneklerini yansıtacak şekilde gözden geçirilecektir.

-Çalışanların, tüm üyeleri, çocukları korumak için tek başına filtrelemeye güvenmeyeceklerinin farkındadır ve gözetim, sınıf yönetimi ve güvenli ve sorumlu kullanım eğitimi önemlidir.

-İçerik; Öğrencilerin yaşlarına ve yeteneklerine uygun olacaktır.

-Tüm okul ait cihazlar, okulun Kabul Edilebilir Kullanım Politikasına uygun olarak ve uygun güvenlik ve güvenlik önlemleri alınarak kullanılacaktır.

-Personel üyeleri, web sitelerini, araçlarını ve uygulamalarını sınıfta kullanmadan önce veya evde kullanmayı önerirken daima değerlendirecektir.

-Öğrenciler, bilginin konumlanması, alınması ve değerlendirilmesi becerileri de dahil olmak üzere, İnternette araştırmada etkili kullanımı konusunda eğitilecektir.

-Okul, personelin ve öğrencilerin İnternet´ten türetilen materyallerin telif hakkı yasalarına uygun olmasını gözetecektir.

-Öğrencilere, okudukları ve ya gösterilen bilgilerin doğruluğunu kabul etmeden önce eleştirel düşünmeleri öğretilecektir.

-Okul, öğrencileri ve çalışanlarımızın güvenli ve gizli bir ortamda iletişim kurmalarını ve işbirliği yapmalarını sağlamak için interneti kullanmaktadır.

 

 

10. Kişisel Cihazların ve Cep Telefonlarının Kullanımı

-Okul toplumu, mobil teknolojilerle yapılan kişisel iletişimin, çocuklar, personel ve anne-babalar için gündelik yaşamın kabul edilen bir parçası olduğunun farkındadır; ancak, bu tür teknolojilerin okulda güvenli ve uygun bir şekilde kullanılmasını gerektirir.

11. Kişisel cihazların ve cep telefonlarının güvenli bir şekilde kullanılması için beklentiler

-Kişisel cihazların ve cep telefonlarının kullanımı yasaya ve okul politikasına uygun olarak yerine getirilecektir.

-Sahaya getirilen her türlü elektronik cihazın sorumluluğu kullanıcıya aittir. Okul, bu tür öğelerin kaybı, çalınması veya zarar görmesi konusunda sorumluluk kabul etmez. Okul, bu tür cihazların potansiyel veya fiili neden olduğu olumsuz sağlık etkileri için sorumluluk kabul etmez.

-Kötüye kullanım veya uygun olmayan mesajların veya içeriğin cep telefonları veya kişisel cihazlarla gönderilmesi, topluluğun herhangi bir üyesi tarafından yasaklanır ve herhangi bir ihlal, disiplin / davranış politikasının bir parçası olarak ele alınacaktır.

-Okul topluluğunun tüm üyelerine cep telefonlarını veya cihazlarını kayıp, hırsızlık veya hasardan korumak için adım atmaları önerilir.

-Okul topluluğunun tüm üyelerince cep telefonları ve kişisel cihazlar paylaşılmamalıdır.

-Okul topluluğunun tüm üyelerine, cep telefonlarının ve kişisel cihazlarının saldırgan, küçümseyen veya başka şekilde okul politikalarına aykırı düşen herhangi bir içerik içermediğinden emin olmaları önerilir.

12. Öğrencilerin kişisel cihazlarını ve cep telefonlarını kullanımı

-Öğrenciler, kişisel cihazların ve cep telefonlarının güvenli ve uygun kullanımı konusunda bilgilendirileceklerdir.

-Bilişim araçlarıyla okul yönetimi ile öğretmenin bilgisi ve izni dışında konuşma yaparak, ses ve görüntü alarak, mesaj ve e-mail göndererek, bunları arkadaşlarıyla paylaşarak eğitim-öğretimi olumsuz yönde etkileyecek şekilde kullanmak aynı zamanda okul ders saatleri içerisinde telefon bulundurmak kesinlikle yasaktır.

-Çocukların cep telefonlarının ve kişisel cihazların tüm kullanımları, kabul edilebilir kullanım politikasına uygun olarak gerçekleşecektir.

-Cep telefonları veya kişisel cihazlar, öğrencilerin bir öğretmenin onayını alarak onaylanmış ve yönlendirilmiş müfredat tabanlı etkinlik kapsamında olmadıkları sürece dersler veya resmi okul saatlerinde öğrenciler tarafından kullanılamaz.

-Çocukların cep telefonlarını veya kişisel cihazlarını eğitim etkinliğinde kullanımı, okul idaresi tarafından onaylandığında gerçekleşecektir.

-Bir öğrenci ebeveynlerini arama gereği duyduğunda, okul telefonunu kullanmasına izin verilecektir.

-Öğrenciler, telefon numaralarını yalnızca güvenilir arkadaşlarına ve aile üyelerine vermelidirler.

-Öğrencilere, cep telefonlarının ve kişisel cihazların güvenli ve uygun bir şekilde kullanımı öğretilecek ve sınırların ve sonuçların farkına varılacaktır.

-Öğrencinin kişisel cihazında veya cep telefonunda bulunan materyalin yasadışı olabileceği veya cezai bir suçla ilgili kanıt sağlayabileceğinden şüpheleniliyorsa, cihaz daha ayrıntılı araştırma için polise teslim edilir.

 

13.Personelin kişisel cihazlar ve cep telefonları kullanımı

-Personel herhangi bir cihazı çocukların gözetimsiz kullanımına izin vermez

-Personel, kişisel telefonların ve cihazların herhangi bir şekilde kullanımının daima veri koruma ve ilgili okul politikası ve prosedürleri uyarınca yerine getirilmesini sağlayacaktır

-Personel kişisel cep telefonları ve cihazları ders saatlerinde kapatılıp / sessiz moda geçirilir.

-Acil durumlarda okul idaresi tarafından izin verilmişse, kişisel cep telefonları veya cihazları kullanılabilir.

-Bir personel okul politikasını ihlal ettiği durumlarda disiplin işlemi yapılır.

-Personel cep telefonunda veya kişisel cihazında yasal olmayan hiçbir sakıncalı içerik bulundurmaz.

14.Ziyaretçiler kişisel cihazların ve cep telefonlarının kullanılması

-Fotoğraflar veya videolar çekmek için ziyaretçiler ve ebeveynler tarafından cep telefonlarının veya kişisel cihazların kullanılması, okul resim kullanımı politikasına uygun olarak gerçekleştirilmelidir.

-Ebeveynler ve ziyaretçiler, okulun kabul edilebilir kullanım politikasına uygun olarak cep telefonlarını ve kişisel cihazları kullanmalıdır.

-Okul, ziyaretçilere kullanım beklentilerini bildirecektir.

-Personelin uygun ve güvenli olduğunda sorunlara karşı çıkması beklenir ve her zaman ziyaretçilerin herhangi bir ihlalini idareye bildirecektir.

15. Çocukların ve gençlerin katılımı ve eğitimi

-Öğrenciler arasında güvenli ve sorumlu internet kullanımının önemi ile ilgili farkındalık yaratmak için bilgilendirmeler yapılır.

-Güvenli ve sorumlu kullanım ile ilgili bilgilendirmeler internet erişiminden önce yapılacaktır.

-Öğrenciler, e güvenlik internet kullanım politikasını, yaşlarına ve yeteneklerine uygun bir şekilde okumak ve anlamak için desteklenecektir.

-İnternetin ve teknolojinin güvenli ve sorumlu kullanımı, müfredatta ve tüm konularda güçlenecektir.

16. Personelin katılımı ve eğitimi

-Personel, İnternet trafiğinin izlenebileceğini ve tek bir kullanıcıya kadar izlenebileceğinin farkında olacak. Okul sistemlerini ve cihazlarını kullanırken takdir yetkisi ve profesyonel davranış gereklidir.

-Personelin tüm üyelerine, profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda güncel ve uygun personel eğitimi, düzenli temelde çeşitli şekillerde sağlanacaktır.

-Çalışanlar çevrimiçi davranışlarının okuldaki rolü ve itibarını etkileyebileceğinin farkına varacaktır. Mesleği veya kurumu küçük düşürücü davranış tespit edilmesi durumunda, kamusal, disiplin veya hukuki önlemler alınabilir.

 

 

 

17. Ebeveynlerin katılımı ve eğitimi

-Okulumuz, çocukların internetin ve dijital teknolojinin güvenilir ve sorumlu kullanıcıları olabilmesi için ana-babaların oynayacakları önemli bir role sahip olduklarını kabul eder.

-Ebeveynlerin dikkatleri, okul açıklamaları ve okul web sitesinde okul çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikasına ve beklentilerine yönelecektir.

-Okulumuzun bir parçası olarak ebeveynlerin çevrimiçi güvenlik bilgilerini okumaları istenecektir.

-Ebeveynler, okulun e güvenlik politikasını okumaya ve çocuklarıyla etkilerini tartışmaya teşvik edilecektir.

-E güvenlik konusunda ebeveynler için bilgi ve rehberlik, ebeveynlere çeşitli biçimlerde sunulacaktır.

-Ebeveynlerin, çevrimiçi olarak çocukları için olumlu davranışları rol modellemeleri teşvik edilecektir.

18. Çevrimiçi Olaylara ve Koruma sorunlarına yanıt verme

-Okulun tüm üyeleri, cinsel içerikli mesajlaşma, çevrimiçi / siber zorbalık vb. dâhil olmak üzere karşılaşılabilecek çevrimiçi risklerin çeşitliliğinden haberdar edilecektir.

-Okulun tüm üyeleri, filtreleme, cinsel içerikli mesajlaşma, siber zorbalık, yasadışı içerik ihlali vb. gibi çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) endişelerini bildirme prosedürü hakkında bilgilendirilecektir.

-İnternet´in yanlış kullanımı ile ilgili şikâyetler, okulun şikâyet prosedürleri kapsamında ele alınacaktır.

-Personelin okuldaki interneti yanlış kullanımı ile ilgili herhangi bir şikâyet okul müdürüne yönlendirilecektir

-Okul şikâyet prosedürü öğrencilere, velilere ve personele bildirilecektir.

-Okulun tüm üyeleri, çevrimiçi ortamda güvenli ve uygun davranış hakkında hatırlatılacak ve okul camiasının herhangi bir diğer üyesine zarar vermek, sıkıntı yaşamak veya suç oluşturan herhangi bir içerik, yorum, resim veya video yayımlamamanın önemini hatırlatacaktır.

-Okul, çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) olaylarını, uygun olduğunda, okul disiplini / davranış politikasına uygun olarak yönetir.

-Okul, ebeveynlere, ihtiyaç duyulduğunda bunlarla ilgili endişeleri bildirir.

-Herhangi bir soruşturma tamamlandıktan sonra okul bilgi alacak, öğrenilen dersleri belirleyecek ve değişiklikleri gerektiği gibi uygulayacaktır.

-Sorunları çözmek için ebeveynlerin ve çocukların okulla ortak çalışması

 

E GÜVENLİK MÜFREDATIMIZ HAKKINDA

-Çocuklarda bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi  için seminerler düzenlenmektedir.

-  Türkçe, Hayat  Bilgisi, Fen Bilimleri vb ilgili derslerde uygun şekilde işlenmesi sağlanmaktadır.

- Ders müfredatlarına sosyal medya başta olmak üzere internetin bilinçli kullanımı ile ilgili konuların yenilenen bilgilerle güncellenmesi okul BİT koordinatör öğretmeni tarafından sağlanmaktadır.

- Fatih projesinin yürütülmesi ve sürdürülmesi aşamasında teknolojinin etkili ve güvenli kullanımlarının sağlanması için BTK tarafından güvenli internet ağı mevcuttur.

- MEB'e bağlı okullarda elektromanyetik kirliliğe ve internet güvenliğine önem verilmektedir.

 

ÇOCUK VE ERGENLERE YÖNELİK e GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

 

- Aileye yönelik çocuk ve ergenlere denetimli, sınırlı ve amaçlı kullanım sağlayabilmeleri ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız.

- İnternetin güvenli kullanımı ile ilgili paketlerin tanıtım ve yaygınlaşmasını sağlamak devlet politikasıdır.

- Evlerde limitli internet paketlerinin kullanımını teşvik etmek için rehberlik yapılmaktadır.

-Kullanım farkındalığına yönelik uygulamalar geliştirmek için derslerde bu konuya öncelik verilmektedir.

- Ebeveynleri denetim yolları ve teknolojik imkânları ile ilgili bilinçlendirmek ve gerekli uygulamaları geliştirmek ve yaygınlaştırmak okulumuzda velilerimize yönelik e güvenlik seminerleri vermekteyiz.

CEP TELEFONU KULLANIMI

-Öğretmenler ve yardımcı hizmetler personeli cep telefonlarını öğrencilerin bulunduğu zaman ve ortamlarda kullanamazlar.

- Öğrenciler okula gelirken- öğrenci servisi aracı ile gelip gitmeleri ve servis görevlileri vasıtası ile öğrenciye ulaşma kolaylıkla mümkün olduğu için- cep telefonlarını getiremezler.

-Velilerle her yıl, eğitim öğretim yılı başında cep telefonu kullanımı konusunda bilgi verme amaçlı toplantılar yapmaktayız.

- Öğretmenlerle (eğitim öğretim başında, ortasında ve sonunda olmak üzere) yılda üç kez yapılan öğretmenler genel kurulunda okul güvenliği ve dolayısıyla cep telefonu politikası hakkında değerlendirme amaçlı tartışmalar yapmaktayız.

-Okulumuzun girişinde cep telefonu ile ilgili MEB tarafından yayınlanan yasak levhası  ve bilgilendirme panosu asılıdır.

 

OKULUMUZDA FOTOĞRAF YA DA VİDEO ÇEKİMİ VE YAYINLANMASI

 

- Okul idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından ve öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda , okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz. Bu yasak bir öğrencinin diğer bir öğrencinin fotoğraf ve videosunu çekmek istemesi durumunda da geçerlidir.

- Okul idaresi tarafından görevlendirilen kişilerin çektiği fotoğraf ve videolar ancak Okulun resmi web adresinde ve sanal ortamlarında, ilgili öğrenci velisinin talep ve yazılı onayı ile yayınlanabilir. Öğrencisi için onay vermeyen velinin öğrencisi ile ilgili fotoğraf ve videolar yayınlanmaz.

- Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına onay verilmeyen öğrencilerin, çekim esnasında psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.

- Okul görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine kesinlikle yer verilmez. Öğrenciler, bir video konferans araması veya mesajı hazırlamadan veya cevaplamadan önce bir öğretmenin izin isteyecektir. Video konferans, öğrencilerin yaşı ve yeteneği için uygun bir şekilde denetlenecek.  Veliler ve bakıcıların rızası, çocuklar video konferans faaliyetlerine katılmadan önce edinilmektedir.

-Okulumuzun girişinde belirlenen ölçülerde izinsiz fotoğraf çekme yasağı panomuz asılıdır.

 

OKUL PERSONELİ

 

-European Schoolnet (www.eun.org) tarafından her yıl yapılan eğitimlere katılmaktadırlar Okulumuz personeli BIT koordinatörü tarafından eğitim almaktadırlar. Yine e Twinning mesleki gelişim portalından çevrimiçi ve online mesleki gelişim etkinliklerine katılmışlardır.Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikası, tüm çalışanların katılımı için resmi olarak sağlanacak ve tartışılacak ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilecek ve vurgulanacaktır.  Okul sistemlerini ve cihazlarını kullanırken takdir yetkisi ve profesyonel davranış gereklidir. Personelin tüm üyelerine, profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda güncel ve uygun personel eğitimi, düzenli (en az yıllık) temelde çeşitli şekillerde sağlanmaktadır. Çalışanların hepsi, çevrimiçi çevrimiçi davranışlarının okuldaki rolü ve itibarını etkileyebileceğinin farkına varmıştır. Mesleği veya kurumu  tehlikeli durumuna düşürdüğü veya mesleki yeteneklerine güvenini kaybetmiş bir şeyin bulunduğu düşünülürse, hukuk, disiplin veya hukuki önlemler alınır. Filtreleme sistemlerini yönetme veya BİT kullanımını izleme sorumluluğu taşıyan personelin üyeleri, Liderlik Ekibi tarafından denetlenecek ve sorunları veya endişeleri bildirmek için açık prosedürlere sahip olacaklardır.

 

Okulumuzda  Avrupa Güvenli İnternet Günü kutlanmaktadır.Okulumuzun girişinde Avrupa internet günü resmi afişi asılıdır.Bilgilendirme panomuz velilerimiz ve öğrencilerimizle birlikte aşağıdaki portallardan faydalanılarak hazırlanmıştır.

 

Daha Güvenli İnternet Merkezi (gim.org.tr) - Safer Internet Center'ın resmi sayfası. http://guvenlinet.org.tr/tr/

Güvenli Web (guvenliweb.org.tr) - çevrimiçi güvenlik konuları için farkındalık portalı.

Güvenli Çocuk (guvenlicocuk.org.tr) - 13 yaşından küçük çocuklar için oyun ve eğlence portalı.

Ihbar Web (ihbarweb.org.tr) - yasadışı içerik için telefon hattı.

İnternet BTK (internet.btk.gov.tr) - İnternet ve BT yasası konusunda farkındalık portalı.

SID Page (gig.org.tr) - Daha Güvenli İnternet Günü Türkiye'de resmi sayfası.Okumuzda çeşiti web2 araçları kullanılarak sunular hazırlanmıştır.http://guvenlinet.org.tr/tr/  sayfasından bilgi amaçlı faydalanılmıştır.